erfgoedobject

Herbergen

bouwkundig element
ID
51650
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51650

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herbergen
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Twee voormalige herbergen vormen thans één pand.

Rechts: breedhuis van 1901, gebouwd in opdracht van brouwer Van Doorne (Emelgem). Baksteenbouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak; houten kroonlijst op modillons. Middenrisaliet geaccentueerd door hoekbanden van witte sierbaksteen opgevat als puntgevel, volgens bouwplan afgebiesd met windborden en een makelaar. Rechthoekige muuropeningen onder ijzeren I-balk, gevat in een steekboognis; bewaard geometrisch metselmozaïek van zwarte en rode baksteen in het boogveld van de bovenvensters. Casementen van de puilijst voorzien voor naam van de herberg en in top voor het bouwjaar, zie bouwplan.

Links: eclectisch breedhuis eveneens van 1901 zie cartouche, gebouwd in opdracht van brouwer Rosseel, naar ontwerp van Jules Soete (Roeselare). Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Licht vooruitspringende poorttravee uitlopend in een neobarokke in- en uitzwenkende top tussen overhoekse fialen. Gelijksoortige dakkapel boven de venstertravee, afwijkend van het eerder neorenaissance patroon van het bouwplan. Getoogde vensters in natuurstenen omlijsting met hoek- en negblokken en mascarons in de sluitstenen; lekdrempels. Vernieuwde ramen.


Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C. & Vanneste P. met medewerking van  Tansens A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Vanneste, Pol
Datum  : 2001


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herbergen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51650 (Geraadpleegd op 09-05-2021)