erfgoedobject

Eenheidsbebouwing van arbeiderswoningen

bouwkundig element
ID
51654
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51654

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eenheidsbebouwing van 1925, in opdracht van de "Iseghemsche Bouwmaatschappij", en naar ontwerp van Carlos Beyaert (Izegem). Twaalf arbeiderswoningen in spiegelbeeldschema; inspringende rooilijn en voortuintjes al dan niet afgezet door bakstenen muurtje. Enkelhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, afgewolfd op de uiteinden. Bakstenen lijstgevels op gecementeerde plint. Rechthoekige muuropeningen onder simili-latei; op verschillende wijze vernieuwd houtwerk. Het bouwplan voorziet kleine roedeverdeling in de ramen en in de bovenzijde van de deuren. Doorsnee-plattegrond met trap met kwart, onmiddellijk achter de deur, gang, "voorplaats" en gevelbrede keuken aansluitend bij "waschuis, bergplaats en W.C." in de haakse aanbouw; drie slaapkamers op de bovenverdieping.

  • Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 18/ 1925.

Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C. & Vanneste P. met medewerking van  Tansens A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Eenheidsbebouwing van arbeiderswoningen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51654 (Geraadpleegd op )