Directeurswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Directeurswoning

Beschrijving

Onderkelderd dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak (nok loodrecht op de straat), uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Gecementeerde lijstgevel op sokkel van arduin, houten kroonlijst op console; oorspronkelijk met dakvenster op deurtravee. Neoclassicistische ornamentatie zie gecanneleerde pilasters met Ionisch kapiteel en borstweringen met festoenen op bovenverdieping, gietijzeren balkonhek boven deur. Bewaard houtwerk op bovenverdieping. Achter woonhuis loods onder golfplaten zadeldak in plaats van voormalige bedrijfsgebouwen onder sheddaken.

• Prentbriefkaart, Fonds Provinciale Bibliotheek Brugge.
  • Dit is West-Vlaanderen, 1960, p. 1003.
  • VANDEWALLE G., Lichtervelde in oude foto's, 1993, Eeklo, p. 131.
  • VANDEWALLE G., Lichtervelde, Wandeling vanaf het stationsplein naar het marktplein, Lichtervelde, s.d., p. 16.
  • VANGHELUWE K., Geschiedenis der Lichterveldse Duivenliefhebbers, in Tiende Jaarboek van de Heemkundige Kring Karel Van de Poele te Lichtervelde, 1994, p. 28-29.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol