Gemeentehuis van Lichtervelde

Beschrijving

Reeds in 1554 gekend als locatie van herberg "Den Hert". In 1779 vermelding van brouwerij en herberg "Den Hert", naam later gewijzigd in "Het raadhuis". Na stilvallen van brouwerij in 1855, aangekocht door de gemeente. In 1949 zogenaamd "verbouwing" naar ontwerp van Arthur Degeyter (Oostende-Lichtervelde). In 1955 toevoeging van toren ter hoogte van de vroegere hoekherberg "Cranenburg". In 1999-2000 uitbreiding met politiekantoor op de achterzijde ter hoogte van de Burgemeester Callewaertlaan naar ontwerp van Lannoo-Snoeck & partners (Marke-Kortrijk).

Onderkelderd breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen, in eclectische, historiserende bouwtrant, cf. neobarokke deuromlijsting en balusters, dakkapel met aanzetstukken en fronton; historiserende gedrongen vierkante toren onder leien torenhelm. Eveneens historiserende stoffering van het interieur van 1952 naar ontwerp van Arthur Degeyter, onder meer in raadszaal.

• Gemeentelijk Archief Lichtervelde, Bouwaanvragen, 1949, 1952.
  • HAEGHEBAERT L., 200 jaar brouwersleven te Lichtervelde (aanvulling),  in Achtste Jaarboek van de Heemkundige Kring Karel Van de Poele, 1992, p. 104-105.
  • VANDEWALLE G., Mijmeringen rond enkele foto's uit de oude doos, in Achtste Jaarboek van de Heemkundige Kring Karel Van de Poele, 1992, p. 122-126.
  • VANZIELEGHEM F., Het strontstraatje, in Achtste Jaarboek van de Heemkundige Kring Karel Van de Poele, 1992, p. 104-105.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol