Gemeentehuis van Lichtervelde

Gemeente Lichtervelde
Locatie Marktplaats 1, Lichtervelde (West-Vlaanderen)

• Adrescontrole Lichtervelde (adrescontroles: 06-11-2007 - 06-11-2007).
  • Inventarisatie Lichtervelde (geografische inventarisatie: 01-01-2001 - 20-09-2001).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Lichtervelde

Beschrijving

Nr. 2. Gemeentehuis. Reeds in 1554 gekend als locatie van herberg "Den Hert". In 1779 vermelding van brouwerij en herberg "Den Hert", naam later gewijzigd in "Het raadhuis". Na stilvallen van brouwerij in 1855, aangekocht door de gemeente. In 1949 z.g. "verbouwing" n.o.v. A. Degeyter (Oostende-Lichtervelde). In 1955 toevoeging van toren ter hoogte van de vroegere hoekherberg "Cranenburg". In 1999-2000 uitbreiding met politiekantoor op de achterzijde ter hoogte van de Burgemeester Callewaertlaan n.o.v. N.V. Lannoo-Snoeck & partners (Marke-Kortrijk).

Onderkelderd breedhuis van zeven trav. en twee bouwl., in eclectische, historiserende bouwtrant, cf. neobarokke deuromlijsting en balusters, dakkapel met aanzetstukken en fronton; historiserende gedrongen vierkante toren onder leien torenhelm. Eveneens historiserende stoffering van het interieur van 1952 n.o.v. A. Degeyter, o.m. in raadszaal.

Referentie(s)

GAL Bouwaanvragen, 1949, 1952. Haeghebaert L., 200 jaar brouwersleven te Lichtervelde (aanvulling), (AchtsteJaarboek van de Heemkundige Kring Karel Van de Poele, 1992, p. 104-105).

Vandewalle G., Mijmeringen rond enkele foto's uit de oude doos, (Achtste Jaarboek van de Heemkundige Kring Karel Van de Poele, 1992, p. 122-126).

Vanzieleghem F., Het strontstraatje, (Achtste Jaarboek van de Heemkundige Kring Karel Van de Poele, 1992, p. 104-105).

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick & Vanneste, Pol