Brouwerswoning bij brouwerij Sint-Jacob

Beschrijving

Voormalige brouwerij "Sint-Jacob", in werking van 1826 tot 1914. Brouwerswoning, met naar verluidt kern uit de 18de eeuw, zie voorheen jaartal 1732 in poort; dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat). Lijstgevel met parement uit de jaren 1930 volgens de 19de-eeuwse ordonnantie; gele baksteen verfraaid met arduin voor onder meer plint, deur- en vensteromlijstingen. Deurrisaliet met beglaasde ijzeren vleugeldeur in typerende omlijsting, bekroond met balkon met smeedijzeren art-deco-hek. Rechthoekige muuropeningen. Rechts, gebogen aanbouw van één bouwlaag. Ernaast toegang tot koer met 19de-eeuwse paardenstallen en -koetsbergplaats; de eigenlijke brouwerij, oorspronkelijk gelegen dwars op de achtergevel van de brouwerswoning, is niet bewaard.

• VANDEWALLE G., Lichtervelde in oude foto's, Lichtervelde, 1993, p. 43.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol