erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
51670
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51670
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

19de-eeuws herenhuis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat). Naar aanleiding van de aanleg van de Marktstraat in 1913 wordt de vrijgekomen rechter zijgevel na de Eerste Wereldoorlog van vensters voorzien en uitgebreid met een aanbouw uitgewerkt als winkelpui van één bouwlaag met bekronend terras afgelijnd door middel van balustrade. Gecementeerde lijstgevel met schijnvoegen en neoclassicistische inslag, na de Eerste Wereldoorlog verfraaid met rococo-motieven, pseudo-arduinen plint. Horizontale geleding door middel van doorgetrokken lekdrempels en waterlijsten. Deurrisaliet met gebogen balkon voorzien van smeedijzeren hek. Vensterhoutwerk uit het eerste kwart van de 20ste eeuw met fijne roedeverdeling in de bovenlichten.

  • VANDEWALLE G., Lichtervelde in oude foto's, 1993, Eeklo, p. 10.
  • VANDEWALLE G., Lichterveldse "Ziek-zakjes", 3, Lichtervelde, p. 30.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C. & VANNESTE P. met medewerking van TANSENS A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51670 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.