erfgoedobject

Bedrijfsgebouwen van brouwerij Sint-Michiel

bouwkundig element
ID: 51671   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51671

Juridische gevolgen

Beschrijving

Achterin gelegen voormalige brouwerij "Sint-Michiel". De brouwerswoning werd in 1993 vervangen door een appartementsgebouw, de grote notelaar ("Juglans Nigra") centraal in de tuin werd in 1999 na een blikseminslag geveld.

Brouwerijgebouwen uit het vierde kwart van de 19de eeuw op L-vormige plattegrond, gelegen aan een gekasseide binnenkoer toegankelijk via ijzeren poort aan de Marktplaats. Verankerde baksteenbouw op gepikte plint: zadeldaken (pannen en golfplaten). Oostvleugel met koelkelders en stockageruimten ingestort in 1992 en inmiddels gesloopt. Zuidvleugel met mouterij en brouwerij: eerst genoemde met bewaarde vuurhaard, schoorsteen, moutzolder met moutkuip, kuismolen, moutbreker en katrolrad; brouwzaal met roerkuip met opschrift "Camille Vanderbrugge Constructeur Gand Rue Wondelghem", twee brouwketels, koelbak en gistingstanks; de machines van de bottelarij zijn verkocht.


Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C. & Vanneste P. met medewerking van  Tansens A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol
Datum  : 2001


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Bedrijfsgebouwen van brouwerij Sint-Michiel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51671 (Geraadpleegd op 28-09-2020)