erfgoedobject

Eenheidsbebouwing

bouwkundig element
ID
51674
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51674

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eenheidsbebouwing van circa 1913; vijf winkel-woonhuizen, zie casementen en geschilderd opschrift "Fourruren" op de zijgevel. Onderkelderde breedhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak (nok parallel aan de straat). Verankerde rode baksteenbouw verfraaid met gele baksteen voor hoekkettingen en omlijstingen van casementen en getoogde muuropeningen. Nummer 15, handelszaak met vernieuwde winkelpui als samenvoeging van twee vroegere winkels. Nummer 9 met bewaard houtwerk op de begane grond.

  • VANDEWALLE G., Lichtervelde in oude foto's, 1993, p. 92.

Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C. & Vanneste P. met medewerking van  Tansens A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol
Datum  : 2001

Aanvullende informatie

Van de oorspronkelijke eenheidsbebouwing van vijf winkel-woonhuizen, bleven alleen nummer 7 en 9 bewaard. Het woonhuis met huisnummer 5 werd aangepast en het handelspand met huisnummer 15 was op het moment van inventarisatie al verbouwd.

Auteurs : Jacobs, Els
Datum: 19-08-2019

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Eenheidsbebouwing [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51674 (Geraadpleegd op 06-03-2021)