Gildenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gildenhuis

Beschrijving

Openbare Bibliotheek. Oorspronkelijk gildenhuis, zogenaamd "Ons Volkshuis", van het Algemeen Christelijk Vakverbond, in art-decogetinte stijl, van 1933 naar ontwerp van Louis Verstraete (Izegem), verbouwd in 1994 naar ontwerp van Lannoo-Snoeck & partners (Marke-Kortrijk). Grosso modo trapezoïdale plattegrond met twee rechthoekige vleugels van twee bouwlagen, onderkelderd in de Marktstraat; pannen zadeldaken (nok parallel aan de straat). Parement van gediversifieerde geel-oranje baksteen verfraaid met simili voor doorgetrokken lateien en muurbanden. Lijstgevels, aan één uiteinde opgaand in tuitgevel. Oorspronkelijke toegangen heden als venster uitgewerkt, huidige inkom in het verbindend gedeelte ter hoogte van de voormalige koer.

Voor de ingang, bronzen accordeonspeler van Ron Deblaere (Lichtervelde) als symbool van het Lichterveldse muziekleven.

• Gemeentelijk Archief Lichtervelde, Bouwaanvragen, 1933.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol