Pastorie van de Sint-Jacob de Meerdereparochie

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Lichtervelde
Deelgemeente Lichtervelde
Straat Pastorijstraat
Locatie Pastorijstraat 4, Lichtervelde (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Lichtervelde (adrescontroles: 06-11-2007 - 06-11-2007).
  • Inventarisatie Lichtervelde (geografische inventarisatie: 01-01-2001 - 20-09-2001).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie van de Sint-Jacob de Meerdereparochie

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Nr. 4. Pastorie van de St.-Jacob de Meerdereparochie, sinds 1966 dekenij, gelegen ten N.O. van de kerk. Oorspronkelijk omwalde pastoriesite, reeds vermeld in 1706 en aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en Atlas der Buurtwegen (1843), de pastorie was toen achterin gelegen. In 1848 bouw van huidige pastorie n.o.v. provinciaal architect C. Dehulst; gevelparement vernieuwd in 1948. Tussen 1848 en 1900 opvulling van de wal, in l.g. jaar plaatsing van ommuring die in 1998 ter hoogte van de Pastoriestraat gesloopt wordt ten gunste van parking en zitbanken; in hetzelfde jaar uitbreiding van de dienstvertrekken r. met garage.

Onderkelderd dubbelhuis van vijf trav. en twee bouwl. onder pannen schilddak (n // straat), gelegen in beboomde tuin. Rode baksteenbouw op arduinen plint, verankerde zijgevels. Boven de deur nisje van gesinterde baksteen met Mariabeeld. Rechth. muuropeningen, vernieuwd vensterhoutwerk; beluikte benedenvensters; glas-in-lood in het bovenlicht van de deur.

Klassieke dubbelhuisplattegrond met r. aanbouw voor dienstvertrekken, waarnaast oorspronkelijk een serre. Interieur met beglaasde deur tussen hal en traphal met radvormig bovenlicht, cementtegelvloer. Kelders met tongewelven.

  • GAL 1848. Anonymus, Historiek van de pastorij/dekenij, opgemaakt ter gelegenheid van de Open Monumentendag sept. 1999.
  • VANDEWALLE G., Lichtervelde, Wandeling vanaf het stationsplein naar het marktplein, Lichtervelde, s.d., p. 52.

Bron: De Gunsch A., Metdepenninghen C. & Vanneste P. met medewerking van  Tansens A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick & Vanneste, Pol

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.