Hoekcomplex van woningen en fabriek

Beschrijving

Hoekcomplex in meer vooruitstrevende stijl, omvat een hoekpand, oorspronkelijk herberg zogenaamd "De Nieuwe Engel" van vijf traveeën en twee/drie bouwlagen, drie woonhuizen van twee/drie traveeën en heden drie in plaats van twee bouwlagen; links fabriek van duivensportartikelen "Demster" van M. Demunster van vijf traveeën en drie bouwlagen. Fabriek en woonhuizen afwijkend van ontwerp van 1934. Geeloranje baksteenbouw op gecementeerde plint, horizontaal gemarkeerd door middel van lateien, tussendorpels en doorgetrokken lekdrempels van beton, afgewerkt met granito. Typerend zijn de licht inspringende rooilijn van het hoekpand, de afgeronde hoeken en de platte daken; hoger opgetrokken linker deel gesteund door schilddak waarachter duiventil (?). Fabriek gemarkeerd door deels doorgetrokken gevel met hoge pijler voorzien van vlaggenmast, gekoppelde erkervensters met smalle roedeverdeling en benedenvensters met geometrische motieven in gezandstraald glas. Bewaard houtwerk. Toestand opgetekend in juli 1999, inmiddels verbouwd.

• Gemeentelijk Archief Lichtervelde, Bouwaanvragen, 1908, 1923, 1934.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol