Eclectisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch woonhuis

Beschrijving

Rechts, eclectisch woonhuis uit 1908 van V. Demunster-Bruynooghe; drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (pannen) met twee dakkapellen. Parement van witte baksteen verfraaid met zwarte baksteen en arduin. Middenrisaliet, oorspronkelijk deurtravee, met heden overdekt balkon op tweede bouwlaag en dakvenster met trapgevel voorzien van oculus en overhoeks topstuk. Steekbogige muuropeningen.

Links, "bijvoegsel" naar ontwerp van zogenaamd "zaakhandelaar" -locale benaming voor makelaar- A. Demunster van 1923; twee traveeën van rode baksteen en arduin, onder pseudo-mansardedak (leien); brede kroonlijst op korbelen. Links, gealigneerd op rooilijn, doorgetrokken bow window opgaand in dakvenster onder leien schilddak in plaats van tentdak, zie bouwplan, rechts vleugeldeur.

Links hoge tuinmuur afgezet met balustrade.

• Gemeentelijk Archief Lichtervelde, Bouwaanvragen 1908, 1923.