Burgerhuis, appartementsgebouw en verffabriek Deba

Beschrijving

Woonhuis met aansluitend appartementsgebouw en verffabriek "Deba", voorheen brouwerij "Sint-Margaretha" opgericht in 1906. Oorspronkelijk woonhuis met aanpalende brouwerij die in 1936, zie L. Haeghebaert (volgens eigenaar 1945), is omgevormd tot appartementsgebouw naar ontwerp van brouwer J. Debaillie. In 1936 oprichting van de achterin gelegen brouwerij die in werking blijft tot 1940. Van 1936 tot 1960 ook limonadefabriek. Van 1947 tot 1976 eveneens wasserij "Wonderklaar". Ook achterin gelegen boerderij waarvan enkel de koeienstal behouden is.

Aan de straat, woonhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw; drie traveeën en twee bouwlagen, onder mansardedak (nok parallel aan de straat) met aedicula en twee oeils-de-boeuf. Rood bakstenen enkelhuis verfraaid met gele en zwarte baksteen en getoogde muuropeningen. Brede poort rechts geeft heden toegang tot patio van de tot flatgebouw aangepaste brouwerij; vier bouwlagen onder plat dak met dakappartement onder zadeldak. Gecementeerde en verankerde achtergevel getypeerd door rondbogige muuropeningen, omlijst met rode tegels, hergebruikte decoratieve kasteelramen uit het eerste kwart van de 19de eeuw. Gevelbrede betonnen balkons. Verankerde linker zijgevel met steunberen en talrijke bouwnaden die onder meer wijzen op de ophoging.

Voormalige interbellumbrouwerij "Sint-Margaretha" (zie verweerd opschrift casement), tevens limonadefabriek (zie casement boven poort), bestaande uit gebouwen uit verschillende bouwfasen van rode of gele baksteen of gecementeerd, onder platte en zadeldaken. Kenmerkend voor het interbellum zijn de afgeronde hoeken, de ramen met kleine roedeverdeling en de rijen patrijspoorten. Bewaarde ronde schoorsteen.

• Dit is West-Vlaanderen, 1960, p. 1005.
  • HAEGHEBAERT L., 200 jaar brouwersleven in Lichtervelde, nr. 7 Brouwerij Sint-Margaretha.
  • VANDEWALLE G., Lichtervelde, Wandeling vanaf het stationsplein naar het marktplein, Lichtervelde, s.d., p. 26-27.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol