erfgoedobject

Hoekherberg De Statie

bouwkundig element
ID
51698
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51698
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekherberg De Statie
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Gelegen aan de hoek van Statieplaats. Hoekherberg uit de tweede helft van de 19de eeuw zogenaamd "de statie" (zie huidig opschrift), om de eeuwwisseling "la station" zie oude prentbriefkaart. Oudste vermelding van 1853, reeds locatie van herberg in de 18de eeuw, van het vierde kwart van de 18de eeuw tot 1825 gecombineerd met brouwerij "Het Konijnhol". Vijf + drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de Statiestraat, pannen), gelegen op afwijkende rooilijnen. In oorsprong baksteenbouw, lijstgevels later gecementeerd met schijnvoegen, rechthoekige muuropeningen; twee blinde vensters aan Statieplaatszijde, wijzend op de oorspronkelijke raamindeling die grotendeels bewaard is op de bovenverdieping.

  • HAEGHEBAERT L., 200 jaar Brouwersleven in Lichtervelde, nr. 5, Brouwerij Het Konijnhol, Lichtervelde, 1986.
  • VANDEWALLE G., De Lichterveldse Herbergen voor 1940, in Lichterveldse "Ziek-zakjes", 2, Lichtervelde, s.d., p. 93.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C. & VANNESTE P. met medewerking van TANSENS A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoekherberg De Statie [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51698 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.