Teksten van Laatclassistisch burgerhuis

Laatclassicistisch burgerhuis ()

Burgerhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een schilddak (nok loodrecht op de straat, pannen). De gevelordonnantie en de dakstructuur wijzen op een traditionele, mogelijk 17de-eeuwse kern. Volgens de bouwaanvraag uit 1805 liet de heer Borrewater het pand tot zijn huidige vorm aanpassen met een laatclassicistische lijstgevel. De winkelpui en het balkon dateren uit de vroege jaren 1900.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel opgebouwd uit registers van gekoppelde rechthoekige vensters met kwarthol beloop. Klassiek hoofdgestel met vernieuwde kroonlijst. Winkelpui met middenportaal, een bewerkte plint uit blauwe hardsteen, houten pilasters en een rolluikkast tussen hoekconsoles. Aansluitend een gevelbrede, gebuikte gietijzeren balkonborstwering.

Auteurs:  Braeken, Jo

Neoclassistisch rijhuis ()

Neoclassistisch rijhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder pannen schilddak, in zijn huidige vorm te dateren in de eerste helft van de 19de eeuw. De gevelordonnantie en de diepgerichte dakstructuur wijzen op een traditionele, mogelijk 17de-eeuwse kern. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel opgebouwd uit registers van gekoppelde rechthoekige vensters met kwarthol beloop. Klassiek hoofdgestel. Winkelpui met middenportaal uit begin jaren 1900: bewerkte plint uit blauwe hardsteen, houten pilasters en breed entablement, bekroond door een gevelbrede, gebuikte gietijzeren balkonborstwering.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine