Neoclassicistische herenhuizen

Beschrijving

Twee neoclassicistische woonhuizen uit het vierde kwart van de 19de eeuw - begin 20ste eeuw , gebouwd in opdracht van van kolen- en cichoreihandelaars Depuydt; respectievelijk zes en zeven traveeën en twee bouwlagen onder leien mansardedak (nok parallel aan de straat) met aediculae, nummer 169 tevens oeils-de-boeuf; houten kroonlijst op consoles.

Nummer 165, dubbelhuis met blijkbaar vernieuwd parement van rode tegels verfraaid met arduin voor geriemde omlijsting van steekbogige muuropeningen, doorgetrokken lekdrempels, waterlijst en plint. Rechts brede poorttravee. Inkomhal voorzien van marmeren lambrisering waarboven muurschilderingen van Amand Goddyn uit 1911 met idyllisch landschapstafereel; deur met gezandstraald glas met initialen "V" en "D", zie gietijzeren hek van voordeur. Houten veranda met zenitale verlichting voorzien van art-nouveaugetinte bloemmotieven en vloer van cementtegels, opgenomen in hedendaagse aanbouw uit de jaren 1990 naar ontwerp van S. Van Rompaey.

Nummer 169, bepleisterde lijstgevel met rechthoekige muuropeningen in geriemde omlijsting met decoratieve sluitsteen, deurtravee met ijzeren balkon. Verbouwde begane grond, onder meer poort en cafépui. Decoratieve veranda tegen de achtergevel. Oude tuinaanleg met vijver, stenen brug en paviljoentje.

Rechts van nummer 169 en aan de overzijde van de straat waren oorspronkelijk magazijnen, vóór de Eerste Wereldoorlog verbonden met decauvillespoor.

• Gemeentelijk Archief Lichtervelde, Bouwaanvragen, doos 1.778.51, nr. 4739, 1913.
  • PREVENIER E., La maison du charbonnier, in Decors, 1999, nr. 1003, p. 84-93.