Site Van Coillie: neogotische burgerhuizen

Beschrijving

Twee quasi identieke woonhuizen in streekeigen neogotische stijl, naar ontwerp van Thierry Nolf (Torhout) en respectievelijk gedateerd anno 1921 en 1928 (zie jaarstenen); nummer 177 vervangt een huis vernield bij terugtrekking van Duitse soldaten in 1918, met achterin liggende boomzagerij, maalderij en olieslagerij "Van Coillie" uitziend op een gekasseid erf.

Enkelhuizen van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat) getypeerd door breed vensterrisaliet met uitlopend in een trapgevel met ingeschreven Brugse travee. Gediversifieerde geel en oranje baksteenbouw op arduinen plint, parement met sierankers; decoratief metselverband in de boogvelden van de geprofileerde muuropeningen. Woonhuizen verbonden door muur met spaarvelden en poort naar de bedrijfjes.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol