Industrieel-archeologische site op plaats van vroegere houten staakmolen, zogenaamd "molen Devos" (1856-1919). Combinatie van drie landelijke bedrijfjes typerend voor de economische en technologische ontwikkeling van de eerste helft van de 20ste eeuw, voornamelijk uit het interbellum, met onder meer autonome opwekking van elektriciteit en de aanwezigheid van twee soorten dieselmotoren. Volledig uitgeruste boomzagerij (1924), onder meer spoorlijntje met transportwagentje voor verplaatsing boomstammen, boomslede en -zaag "Danckaert". Maalderij, onder meer voorzien van silo's en maalstoel. Olieslagerij met onder meer zowel een koude als een warme maalcyclus en geïntegreerde Duitse oliepersen, een eerste van het type "Fritz Krupp" van de constructeur "Harburgereisen u. Bronzewerk AG - Hamburg, Harburg" en een tweede met opschrift "MIAG" van 1935. De industriële gebouwen, met herhaaldelijke aanpassingen, zijn niet vermeldenswaardig qua structuur.
Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archief 0091/W.
Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C. & VANNESTE P. met medewerking van TANSENS A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n2, Brussel - Turnhout. Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Site Van Coillie: boomzagerij, olieslagerij en maalderij [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51704 (geraadpleegd op ).