erfgoedobject

Site Van Coillie: boomzagerij, olieslagerij en maalderij

bouwkundig element
ID
51704
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51704

Juridische gevolgen

Beschrijving

Industrieel-archeologische site op plaats van vroegere houten staakmolen, zogenaamd "molen Devos" (1856-1919). Combinatie van drie landelijke bedrijfjes typerend voor de economische en technologische ontwikkeling van de eerste helft van de 20ste eeuw, voornamelijk uit het interbellum, met onder meer autonome opwekking van elektriciteit en de aanwezigheid van twee soorten dieselmotoren. Volledig uitgeruste boomzagerij (1924), onder meer spoorlijntje met transportwagentje voor verplaatsing boomstammen, boomslede en -zaag "Danckaert". Maalderij, onder meer voorzien van silo's en maalstoel. Olieslagerij met onder meer zowel een koude als een warme maalcyclus en geïntegreerde Duitse oliepersen, een eerste van het type "Fritz Krupp" van de constructeur "Harburgereisen u. Bronzewerk AG - Hamburg, Harburg" en een tweede met opschrift "MIAG" van 1935. De industriële gebouwen, met herhaaldelijke aanpassingen, zijn niet vermeldenswaardig qua structuur.

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archief 0091/W.
  • VANDEWALLE G., Oorlog 1914-1918, Lichterveldse "Ziek-zakjes", 3, Lichtervelde, s.d., p. 118.

Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C. & Vanneste P. met medewerking van  Tansens A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Site Van Coillie: boomzagerij, olieslagerij en maalderij [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51704 (Geraadpleegd op )