Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Herenhuis bij de voormalige handel in cichorei en chemische meststoffen Storme, opgericht in 1878. Het huisje van vier traveeën en één bouwlaag wordt in 1898 vergroot tot herenhuis, het magazijn wordt verhoogd en een deel van het magazijn word verbouwd tot een kleine woning. De links aanpalende woning en het magazijn zijn heden omgebouwd tot toonzaal voor landbouwmachines.

Burgerhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien mansardedak met sierlijke bliksemafleider en dakkapel. Lijstgevel met neoclassicistische inslag afgelijnd met houten kroonlijst op consoles; rode baksteenbouw met gebruik van arduin, onder meer voor de sokkel. Gevelgeleding door middel van doorgetrokken lekdrempels op consoles en waterlijsten. Spiegels verfraaid met florale tegeltableaus. Deurtravee geaccentueerd door middel van lisenen op de benedenverdieping bekroond met arduinen balkon met gietijzeren hek, en onder de dakkapel een reliëf voorzien van bijenkorf, landbouwwerktuigen en banderol met opschrift "absque deo nihil". Getoogde muuropeningen met diamantkopversiering.

• VANDEWALLE G., De familie Storme te Lichtervelde, in Dertiende jaarboek van de heemkundige kring Karel Van de Poele te Lichtervelde, 1997, p. 133-140.
  • VANDEWALLE G., Lichtervelde, Wandeling vanaf het stationsplein naar het marktplein, Lichtervelde, s.d., p. 1.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol