erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
51711
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51711

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Herenhuis bij de voormalige handel in cichorei en chemische meststoffen Storme, opgericht in 1878. Het huisje van vier traveeën en één bouwlaag wordt in 1898 vergroot tot herenhuis, het magazijn wordt verhoogd en een deel van het magazijn word verbouwd tot een kleine woning. De links aanpalende woning en het magazijn zijn heden omgebouwd tot toonzaal voor landbouwmachines.

Burgerhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien mansardedak met sierlijke bliksemafleider en dakkapel. Lijstgevel met neoclassicistische inslag afgelijnd met houten kroonlijst op consoles; rode baksteenbouw met gebruik van arduin, onder meer voor de sokkel. Gevelgeleding door middel van doorgetrokken lekdrempels op consoles en waterlijsten. Spiegels verfraaid met florale tegeltableaus. Deurtravee geaccentueerd door middel van lisenen op de benedenverdieping bekroond met arduinen balkon met gietijzeren hek, en onder de dakkapel een reliëf voorzien van bijenkorf, landbouwwerktuigen en banderol met opschrift "absque deo nihil". Getoogde muuropeningen met diamantkopversiering.

  • VANDEWALLE G., De familie Storme te Lichtervelde, in Dertiende jaarboek van de heemkundige kring Karel Van de Poele te Lichtervelde, 1997, p. 133-140.
  • VANDEWALLE G., Lichtervelde, Wandeling vanaf het stationsplein naar het marktplein, Lichtervelde, s.d., p. 1.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C. & VANNESTE P. met medewerking van TANSENS A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51711 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.