erfgoedobject

Kasteelkapel

bouwkundig element
ID
51718
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51718

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bedehuis Kasteelkapel
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Zogenaamd "Kasteelkapel" of "Casets kapel" van 1879, zie banderol, genoemd naar nabijgelegen kasteel Malcontenten van de heren van Lichtervelde, in 1584 vernield door de Malcontenten, later vervangen door hoeve Caset aangeduid op Atlas der Buurtwegen (1843) als "Oud Kasteel". Rechthoekig bedehuis van verankerde baksteen verfraaid met witte natuursteen, onder zadeldak (leien, nok loodrecht op de straat). Puntgevels met aandaken uitgewerkt in neogotische stijl, zie Brugse travee, voorzien van natuurstenen spitsboogje op kraagsteentjes, als omlijsting van deur en bekronend reliëf met in drielob het wapenschild van de familie de Thibault de Boesinghe. Vierpas boven het wapenschild van de heren van Lichtervelde in de sobere achtergevel.

  • (VANGHELUWE K.), Uit de mond der mensen: kapelletjeskroniek der laatste eeuw, gemeente Lichtervelde, 1979, p. 61.

Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C. & Vanneste P. met medewerking van  Tansens A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol
Datum  : 2001


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kasteelkapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51718 (Geraadpleegd op 25-06-2021)