Woonhuis en ijzerwinkel

Beschrijving

IJzerwinkel, oorspronkelijk met koperslagerij, opgericht door M. De Beuckelaere in 1866, in 1901 overgenomen door H. Claerbout (zie opschrift). In 1934 herbouwd naar ontwerp van A. Ampe (Brugge), met behoud van bestaande bijgebouwen. In 1950 uitgebreid met tentoonstellingsruimte naar ontwerp van Arthur J. Degeyter (Oostende-Lichtervelde). Afgerond winkelhoekpand van zeven/zes traveeën en twee bouwlagen, met links woonhuis van twee traveeën en drie bouwlagen, en rechts in oorsprong smidse en koolkot van één bouwlaag onder platte daken. Lichte baksteenbouw op arduinen plint, en sokkel van donkere baksteen, verfraaid met zwarte tegels en simili-natuursteen. Gevel horizontaal gemarkeerd door venster- en winkelpuiregisters, doorgetrokken lekdrempels en lateien; woonhuis geaccentueerd door middel van erker. Woonhuis met enkelhuisplattegrond, echter via bureel verbonden met winkelruimte.

• Gemeentelijk Archief Lichtervelde, Bouwaanvragen 1934, 1950.
  • Dit is West-Vlaanderen, 1960, p. 1004.
  • HAEGHEBAERT L., Lichtervelde vroeger en nu, in Jaarboek van de Heemkundige Kring Karel Van de Poele te Lichtervelde, 1988, p. 116.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol