Villa 't Eiland

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa 't Eiland

Beschrijving

Villa, zogenaamd " 't Eiland" zie opschrift, in opdracht van Kinders Debaillie naar ontwerp van Joseph De Bruycker (Roeselare) van 1940. Ommuurd terrein, aan Astridlaan en Koolskampstraat afgezet met lage rode bakstenen muur bekroond met deels vernieuwd hekwerk; vernieuwde metalen poorten. Aangelegde tuin met pergola, paviljoentje en vijver naar ontwerp van tuinarchitect André Rousseau (Roeselare) waarin rotspartij met onderkelderd tuinhuisje en waterval naar ontwerp van Joseph De Bruycker; op hoek Astridlaan/ Koolskampstraat moestuin met druivenserre, afgezet met leibomen. Ten westen, garage en washuis. Ten zuiden van woonhuis resten van aarden wal en boomgaard, tevens kleine loodsen.

Onderkelderd dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen, tot circa 1960 onder strooien schilddak, heden leipannen (nok loodrecht op de straat) met halfronde klimmende dakkapel; aan voorgevelzijde, voorziene uitbouw met puntgevel onder uitzwenkend zadeldak dat het portaal overluifelt, aan westzijde, uitbouw met driezijdige sluiting, van twee bouwlagen, en aan oostzijde, bow window met zuilen bekroond met terras. Gele baksteenbouw op plint van donkere baksteen gecombineerd met witte natuursteen voor onder meer bow window. Bordestrap leidend naar rondboogdeur met non-figuratief glas in lood. Horizontale vensters en rondboogvenster in topgevel met bewaard houtwerk, zwart-wit beschildering. Sterk overkragende, vernieuwde gootlijsten.

Klassieke dubbelhuisplattegrond met bordestrap. Hal aan weerszijden verfraaid met vleugeldeur met abstract glas in lood, flankerende rondbogige glas-in-loodramen met stilleven en onder meer met gitaar, naar verluidt naar ontwerp van M. Martens (Brugge). Links, ruime woonkamer met parketvloer en bow window aan terraszijde. Kelder met, naast de dienstvertrekken, een bureel, voorraad en magazijn voor het veevoederbedrijf.

• Gemeentelijk Archief Lichtervelde, Bouwaanvragen 1940.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol