Gemeentelijke school

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeentelijke school

Beschrijving

Gemeentelijke school. Eerste fase van 1857. In 1928 bouw van lagere gemeenteschool naar ontwerp van Alfons Van Coillie (Roeselare). In 1937 uitgebreid met twee klassen (Torhoutse bouwmeester, onleesbare signatuur). Latere uitbreidingen, onder meer tussen 1997 en 2000 nieuwbouw en renovatie naar ontwerp van architectenbureau Van Biervliet b.v.b.a. (Brugge).

Gelegen aan de hoek met Klyseweg. Voormalige onderwijzerswoning van 1857; vrijstaand dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak, heden politiekantoren; twee klassen van één bouwlaag onder pannen zadeldak, heden brandweerarsenaal.

Nummer 18. Basisschool van 1928/1937. Eén bouwlaag onder pannen zadeldaken. Gediversifieerde geeloranje baksteenbouw, gecementeerde plint en dito banden op zijpuntgevels; rechthoekige muuropeningen onder simili-natuurstenen latei. Grosso modo L-vormig grondplan; oorspronkelijk enkel toegang via trapzaal, waarnaast lokaal voor geneeskundig onderzoek en bureel, en uitgevend op overdekte speelplaats met uitgewerkte dakspanten en trekankers. Ten zuiden van speelplaats en in westvleugel klassenlokalen. Ten noorden, koer met twee plantsoenen. Ten westen, aan de Klyseweg, oorspronkelijk een hof, heden kleuterklassen.

• Gemeentelijk Archief Lichtervelde, Plan 23, 54.
  • LEFERE S., De gemeentelijke basisschool in een nieuw kleedje, in Kroniek van Lichtervelde in de Twintigste eeuw, Zestiende Jaarboek van de Heemkundige Kring Karel Van de Poele, 2000, p. 447.
  • VANDEWALLE G., Geschiedenis van het onderwijs, verwijzend naar Lichtervelde in de negentiende eeuw, in Zesde Jaarboek van de Heemkundige Kring Karel Van de Poele te Lichtervelde, 1990, p. 85.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol

De onderwijzerswoning van 1857, gelegen aan de hoek met Klyseweg, is niet langer bewaard.