Teksten van Samenstel van twee laatclassicistische burgerhuizen

Samenstel van twee laatclassicistische burgerhuizen ()

Samenstel van twee laatclassicistische burgerhuizen van respectievelijk twee en vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen), te dateren in het eerste kwart van de 19de eeuw.

Bepleisterde lijstgevel beëindigd door een klassiek hoofdgestel met en gelede architraaf en houten kroonlijst op klossen. Verkleinende registers van oorspronkelijk vlak omlijste rechthoekige vensters op lekdrempels met onderdorpel. In de bredere derde travee, rechthoekige koetspoort omlijst door een hardstenen entablement op pilasters. Verder verbouwde pui.

Auteurs:  Braeken, Jo

Samenstel van twee laatclassicistische burgerhuizen van respectievelijk twee en vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. Het brede rechter pand (nummer 38) werd volgens de bouwaanvraag van 1813 gebouwd in opdracht van bouwheer Van den Bergh. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, beëindigd door een klassiek hoofdgestel met gelede architraaf en houten kroonlijst op klossen. Registers van oorspronkelijk vlak omlijste rechthoekige vensters op lekdrempels met onderdorpel. In de bredere derde travee, rechthoekige koetspoort omlijst door een hardstenen entablement op pilasters. Verbouwde pui.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine