Afspanning De Potuil

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Afspanning De Potuil

Beschrijving

Voormalige afspanning "De potuil", met oudste vermelding uit 1888. Huidig gebouw opgericht na de Eerste Wereldoorlog. Hoekpand van vier + twee traveeën en één bouwlaag onder sterk overkragend pannen schilddak + lage aanbouw onder zadeldak. Rode verankerde baksteenbouw op gecementeerde plint, gemarkeerd door boogvelden van rood/gele baksteen met doorgetrokken waterlijst; casement met verdwenen huisnaam boven korfbogige deur. Beluikte vensters met kleine roedeverdeling in bovenlichten. Schuur onder zadeldak met planken beschieting.

• VANDEWALLE G. s.d.: De Lichterveldse herbergen voor 1940, Lichterveldse "Ziek-zakjes" 2, Lichtervelde, 91.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol