Hoeve met losse bestanddelen

Gemeente Lichtervelde
Locatie François Blauweweg 1, Lichtervelde (West-Vlaanderen)

• Adrescontrole Lichtervelde (adrescontroles: 06-11-2007 - 06-11-2007).
  • Inventarisatie Lichtervelde (geografische inventarisatie: 01-01-2001 - 20-09-2001).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen

Beschrijving

Nr. 1. Hoeve met losstaande bestanddelen van verankerde baksteen onder pannen zadeldaken, U-vormig gegroepeerd rondom bekiezeld erf met grasplein en treurwilg. Bereikbaar ten W. via hek tussen bakstenen pijlers, waarnaast rij populieren.

Ten N. van het erf, dubbelhuis van zeven trav. en twee bouwl. met ankers "IDB" (Ivo Deblauwe) en "1875". Rechth. muuropeningen onder rollaag, op begane grond gecombineerd met latei. L. zijgevel met spionvenstertje; top ca. 30 jaar geleden vernieuwd.

Ten O., aanpalende stal met overstekende dakrand onderbroken door laadvenster; voormalig bakhuis en privaat, ten N.O. mestvaalt, ten O. schuur. Ten Z. en ten N. van woonhuis recente varkensstal. Boomgaard tussen N. varkensstal en bakhuis.

Ten N., aan de overzijde van de straat, neogotische kapel, z.g. "We. Lievens' kapel", "gezet door/ Ivo Deblauwe /1889" cf. gedenksteen binnenin. Gerestaureerd en heringewijd in 1989. Eén trav. onder pannen zadeldak; driezijdige apsis. Rode baksteenbouw. Op elkaar gestelde en overhoekse steunberen. Voorgevel met vlechtingen en aandak, spitsboogdeur onder waterlijst en ellipsoïdaal venster. Gekoppelde spitsboogvensters in de zijgevels. Blauwgeschilderd interieur met houten gewelf. Neogotisch altaar met beelden van o.m. O.-L.-Vrouw, H. Andreas Avellinus en H. Rochus. Kruisweg.

Referentie(s)

(Vangheluwe K.), Uit de mond., p. 21.