Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Voormalige dokterswoning en -kabinet van 1936 naar ontwerp van Joseph De Bruycker (Roeselare) in omhaagde tuin.

"Klassiek" aandoende villa door haar blokvormig woonvolume van twee bouwlagen onder hoog, pannen schilddak; evenwel halfronde bow windows van één tot twee bouwlagen voor fumoir en woonkamer aan respectievelijk zuid- en oostzijde; gebogen erker op de westkant. Aan noordwestzijde, aparte L-vormige praktijk van één bouwlaag onder plat dak met dienstingang, raadpleging, apotheek, garage en dienstruimten.

Betonskelet; parement van gele baksteen, verfraaid met bruine baksteen, onder meer voor portiek van het woonhuis. Laatst genoemde is gemarkeerd door beglaasde smeedijzeren deur in zwarte, keramische omlijsting en oculus in zijgeveltje. Dienstingang onder de overkragende bovenpartij opgevangen door betonnen hoekzuil. Bewaard houtwerk.

Dubbelhuisplattegrond gecombineerd met aanpalend kabinet. Vestibule gemarkeerd door hoekkolonnen leidend naar houten trap met marmeren aanzettrede en gesloten leuning opengewerkt door decoratieve rechthoeken. In "fumoir", centrale zuil met zwaar, gestileerd lotuskapiteel. Geometrische cementtegelvloeren.

• Gemeentelijk Archief Lichtervelde, Bouwaanvragen 1936.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol

Aanvullende informatie

In vergelijking met de situatie bij inventarisatie in 2001 zijn volgende elementen gewijzigd: het houtwerk van de ramen is vervangen, de trap is gewijzigd, sommige vloeren zijn vervangen.

Auteurs: Jacobs, Els