Hoeve met losse bestanddelen

Beschrijving

Hoeve aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1843) met dezelfde opstelling van woonhuis en schuur. Lage losstaande bestanddelen van baksteen onder pannen zadeldaken rondom een uitgestrekt, met gras begroeid en deels gekasseid erf; centrale, recentere duiventil en conisch hondenhok met bolbekroning; mestvaalt. Ten noorden, resten van boomgaard. Erftoegang met hekpijlers ten zuidoosten en ten westen tussen twee populieren; geheel omgeven door een meidoornhaag.

Ten noorden, boerenhuis met mogelijk 18de-eeuwse kern, zie bouwnaden in westelijke zijgevel, vlechtingen; mank zadeldak verhoogd tot symmetrisch dak afgelijnd met 19de-eeuws aandoende windborden. Witgeschilderde erfgevel op gepikte plint van vijf traveeën + één opkamertravee onder pannen zadeldak. Aan de achterzijde overstekende dakrand op houten modillons en drie aangepaste dakkapellen; twee voutekamers. Aanleunend rechts, lager bakhuis en privaat - met kaarsnis - onder zadeldak (zwarte Vlaamse pannen); houten bolkozijn met fijne roedeverdeling. Getoogde vensters met luiken en rechthoekig opkamervensters met T-kozijn en fijne roedeverdeling; bovenlicht van de huisdeur met verstrengelde houten rondboogtracering op pilastertjes.

Ten noordwesten, varkensstal met 19de-eeuws uitzicht. Ten westen, lange, 19de-eeuws uitziende dwarsschuur met stallen, wagenhuis en hooizolder; zijpuntgevels en dakranden met windborden (zie boerenhuis). Achteraan recente aanbouw van stallen. Ten zuiden, deels opgehoogde cichorei-ast, vermoedelijk verbouwing van vroegere aanhorigheid, zie bouwnaad en rechter gedeelte, onder overkragend, pannen zadeldak, uit de eerste helft van de 20ste eeuw.

Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol