erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
51757
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51757

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gelegen aan de hoek Torhoutstraat nummer 92 en Hoogwielkestraat. Sterk verbouwde hoeve aan de straatzijde gelegen. Schuurvleugel gedateerd 1897. Links stal van twee bouwlagen, vervolgens woonhuis en stal met laaddeur en doorgang naar het erf. Eerst genoemde stal met verankerde gecementeerde gevel palend aan woonhuis met nieuw bakstenen parement, vervolgens stal met bewaard bakstenen parement op gepikte plint. Aan Hoogwielkestraat dwarsschuur.

Ertegenover voormalige cichorei-ast uit de jaren 1930 en naar verluidt in werking tot 1976. Bakstenen complex met ast van drie bouwlagen onder plat dak met enerzijds links aanleunend gedeelte met weegbrug en open betonnen loods voor opslag van de cokes, anderzijds rechts opslagplaats onder golfplaten zadeldak (nok parallel aan de straat) met aan de achterzijde systeem voor het wassen van de cichorei. Interieur van ast met twee ovens, ophaalsysteem en snijmachine.


Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C. & Vanneste P. met medewerking van  Tansens A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Tansens, Annick, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51757 (Geraadpleegd op )