erfgoedobject

Klassenvleugel van basisschool Sint-Vincentius

bouwkundig element
ID
51764
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51764

Juridische gevolgen

Beschrijving

Basisschool en rustoord "Sint-Vincentius", gegroeid uit het aldaar in 1852 gestichte klooster van de zusters van de Heilige Vincentius à Paulo, die moeten instaan voor het onderwijs, bejaardenzorg en wezenopvang.

1857: bouw van het eigenlijke klooster (gesloopt in 1965) en kapel, gevolgd door langzame uitbreiding met onder meer klaslokalen, weeshuis, boerderij, en "oudmannen - en oudvrouwenhuis".

1877: kapel wordt een openbare bidplaats. 1948: afschaffing van het weeshuis. In de loop van het tweede-derde kwart van de 20ste eeuw: bouw van nieuwe vleugels; zuidvleugel in 1945, westvleugel in 1952, oostvleugel in 1967.

Klooster en rustoord met verschillende vleugels uit het tweede en derde kwart van de 20ste eeuw gegroepeerd rondom een binnenplaats.

Kapel: geïntegreerd in de nieuwe oostvleugel; bakstenen gebouw van vier traveeën onder pannen zadeldak met typerend klokkentorentje; interieur aangepast in de jaren 1960, behouden glas-in-loodvensters.

Klassenlokalen: gelegen ten zuiden van het klooster, gegroepeerd rondom grosso modo driezijdige speelplaats, aan de straat afgezet door bakstenen muur. Bakstenen gebouw van één bouwlaag onder pannen zadel- en schilddaken. Onder meer de voormalige boerderij en weeshuis, thans ingericht als klaslokalen. Oudste klassenvleugel (nok loodrecht op de straat), van 1899 zie gevelsteen, verbouwd in 1989, zie gevelsteen en ingevoegde bow windows. Langgestrekte vleugel van tien traveeën; behouden gevelindeling met lisenen en verbindende overhoekse muizentandfries.

  • ANONYMUS, Het Klooster van Kachtem, overdruk uit De weekbode, 1977.

Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C. & VANNESTE P. met medewerking van TANSENS A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Enkel de klassenvleugel van 1899 is behouden.

  • Informatie verkregen van IOED Radar (30 december 2022).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Klassenvleugel van basisschool Sint-Vincentius [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51764 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.