Kantoor in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Kantoor in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1880 opgetrokken in opdracht van de apotheker Edmond Van Melckebeke, als annex van een burgerhuis aan de Frankrijklei. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. Het bescheiden gebouwtje werd in 1978 gesloopt voor een nieuwbouwflat.

Het ondiepe gebouw dat dwars op de Kipdorpvest is ingeplant, omvat vier traveeën en twee bouwlagen onder een lessenaarsdak, oorspronkelijk met een blinde kopgevel. De bepleisterde en beschilderde, geblokte lijstgevel rust op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst, beantwoordt de compositie een symmetrisch opzet, gemarkeerd door twee zijrisalieten onder een driehoekig fronton, en een geaccentueerde middenpenant met topstuk. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van getoogde deurvensters met waterlijst en sluitsteen op de begane grond, en rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met kordonvormende lekdrempels en onderdorpel op de bovenverdieping. Een klassiek hoofdgestel met panelenfries en houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging. Het perceel werd oorspronkelijk afgesloten door een tuinmuur met inkomdeur.