erfgoedobject

Parochiekerk Sint-Jan de Doper

bouwkundig element
ID: 51771   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51771

Juridische gevolgen

Beschrijving

Parochiekerk Sint-Jan-de-Doper. Georiënteerd bedehuis te midden van omringend plantsoen aan de straat afgezet door laag bakstenen muurtje; leilinden aan de straatzijde. Ommegang van zeven statiën; betonnen kapelletjes met vergulde bas-reliëfs (epoxyhars) met taferelen uit het leven van Johannes-de-Doper, van 1991 en uitgevoerd door P. Opsomer (Schoten). Ten W., tgov. de ingang, Johannes-de-Doperbeeld van 1989, gesigneerd A. Tandt, in neobaroknis van simili-natuursteen op breukstenen sokkel; ten N.O., arduinen H. Hartbeeld. Calvarie onder afdakje tegen de voorgevel. Z.-zijbeuk met gedenksteen voor E.H. A. Rosseeuw (1758-1837). Ten Z., begraafplaats op rechth. perceel.

In oorsprong houten kapel, waarvan de oudste vermelding teruggaat tot 1116. Gotisch kerkgebouw dat in de loop der tijden verscheidene malen verbouwd en vergroot is.

Van XIV tot XIX vermelding als een tweebeukige hallenkerk. Ca. 1830: uitbreiding met een derde, Z.-zijbeuk. 1834: vernieling van de sacristie door brand en van de kruisingstoren t.g.v. blikseminslag.

1837-1838: bouw van een nieuwe toren, die nu naar het W. wordt verplaatst, verlengen van de middenbeuk naar het O.; verbouwing van sacristie.

1894: grote verbouwingswerken waarbij de kerk haar huidig neogotisch uitzicht krijgt.

1913: bouwen van een nieuw koor. 1960: ontmanteling van de toren en aanbrengen van nieuw parement, de rondbogige galmgaten worden spitsbogig; tevens bouw van nieuwe Z.-sacristie.

1961: het neogotisch interieur krijgt een nieuwe aankleding n.o.v. C. Maertens (Sint-Andries); o.m. witten van de muurpartijen en plaatsen van nieuwe lambrisering.

Driebeukige hallenkerk met vierkante W.-toren, schip van vijf trav. met rechte sluiting van de zijbeuken; hoofdkoor van één rechte trav. met driezijdige sluiting. Z.-sacristie op L.vormige plattegrond en z.g. "kleine sacristie" ten N. Omlopend bakstenen druippad.

Rode baksteenbouw in verschillende schakeringen naargelang van de bouwperiode en gebruik van witte baksteen voor de oudste delen van de kerk cf. N. zijbeuk; natuurstenen bossage plint. Leien zadeldaken.

Vooruitspringende vierkante W.-toren van drie geledingen onder ingesnoerde leien naaldspits; voorgevel gemarkeerd door haaks op elkaar gestelde, versneden steunberen. Gekoppelde spitsbogige galmgaten waarboven torenuurwerk. Spitsboogportaal; geometrisch glas-in-loodbovenlicht. Aanleunende zijgevels getypeerd door vlechtingen. N.-beuk wordt gekenmerkt door de behouden gotische muurfragmenten cf. speklagen van de eerste drie trav. Eerste trav. tevens gemarkeerd door neogotische doopkapel met overhoekse steunberen; muizentandfries (fig. 310). Drie ingewerkte, ruitvormige XVII-grafstenen. De O. gevel van de N.-beuk werd vermoedelijk verhoogd tijdens de aanpassingen van 1894 cf. bouwnaden.

Gevelritmering door spitsboogvensters op afzaten met drielichten voorzien van arduinen tracering.

Interieur: Vlak overzolderd portaal met afgesloten mangat. Bepleisterd en beschilderd schip, geritmeerd door rondbogige scheibogen op simili-natuurstenen zuilen met achtzijdige arduinen sokkel en eenvoudig kapiteel. Houten spitstongewelven met ijzeren trekankers.

Mobilair. Schilderijen uit XIX B van E. A. Wallays (Brugge): Besnijdenis van de H. Johannes, Opdracht van Maria in de tempel. XIX B-beelden van het H. Hart van Jezus en het H. Hart van Maria door A. Clarysse (Izegem). XVII-houten kop van de H. Johannes in 1963 gerestaureerd door G. Delafontaine (Menen), relikwie van Sint-Jan ingewerkt in een XVIII- zilveren relikwiehouder. Houten lambrizering van 1963-1964 met ingewerkte biechtstoelen. Glas-in-loodvensters met geometrisch motief in het schip; figuratieve glasramen in het koor van ca. 1961. Orgel van 1892 van Ph. Forrest (Roeselare) in 1970 gerestaureerd door J. Loncke (Esen-Diksmuide).

Referentie(s)

LERMYTE J.-M., De kerk van Sint-Jan-de-Doper in Kachtem, 1999, Kachtem.
MUYLAERT F. (o.l.v.), Kerken in West-Vlaanderen, dl. I, Decanaat Kachtem, s.d., s.l., p. 16-17.
ROOSE-MEIER B., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, Provincie West-Vlaanderen, Roeselare en Torhout, kanton Izegem, Brussel, 1976-1978, p. 25-26.


Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C. & Vanneste P. met medewerking van  Tansens A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Vanneste, Pol


Relaties

  • Omvat
    Orgel kerk Sint-Jan-Baptist

  • Is deel van
    Kachtem

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Parochiekerk Sint-Jan de Doper [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51771 (Geraadpleegd op 19-01-2020)