Hoeve Rhodesgoed

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Rhodesgoed

Beschrijving

Historische hoeve zogenaamd "Rhodesgoed", gelegen ten westen van de Roobeek; voormalige zetel van de vroegere heerlijkheid van Rhode en Kachtem. Aangeduid op de "kaart van de heerlyckhede van Rhodes in de prochie van Cachtem" (1752), als hoeve gelegen ten noorden van de beek, met L-vormige plattegrond, omwalling aansluitend op de beek en lange zuidelijke dreef.

Hoeve, heden met overwegend eind 19de-eeuws - begin 20ste-eeuws uitzicht. Losse, lage bestanddelen van verankerde baksteen onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom een deels begrint en begraasd erf beschaduwd door twee notelaars, heden doorsneden door de Rhodesstraat; ijzeren hekken tussen bakstenen pijlers markeren de noordelijke en zuidelijke erftoegangen. Gekasseid toegangspad naar het hoger gelegen boerenhuis.

Ten zuidwesten van het erf, boerenhuis uit de eerste helft van de 19de eeuw, zie het volume en vlechtingen in zijgevel; vijf traveeën + één opkamertravee + één staltravee. Rechter zijgevel met vlechtingen, drie rondboogvensters waaronder drie latere konijnenhokken; linker zijgevel met vlechtingen, uilengat en tot laadvenster aangepast 19de-eeuws rondboogvenster, zie bouwnaden; rechthoekig aanbouwtje onder zadeldak leidt vermoedelijk naar de aardappelkelder. Achtergevel gemarkeerd door latere aanbouw onder lessenaarsdak.

Ten noordwesten, tot wagenkot verbouwde stalvleugel; drie steunbeertjes markeren de achtergevel. Ten zuidwesten, langgestrekte stalvleugel met bijhorend schuur onder sterk overkragend zadeldak op pijlers; daklijst in zuidhoek gestut door fraai uitgewerkt smeedijzeren korbeel; rechter zijgevel met uilengat; aangepaste dakhelling, zie bouwnaden. Links, lager aansluitende stalvleugel onder overkragende zadeldak op gietijzeren zuiltjes; voorliggende betonnen mestvaalt. Ten noordoosten (achter het woonhuis), uit het tweede kwart van de 20ste eeuw cichorei-ast van drie bouwlagen met wasinstallatie.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol