Eclectisch herenhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Izegem
Deelgemeente Emelgem
Straat Dam
Locatie Dam 23, Izegem (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Izegem (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Izegem (geografische inventarisatie: 01-01-2001 - 20-09-2001).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Eclectisch herenhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Eclectisch herenhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (nok parallel aan de straat, leien/pannen) uit 1920, verbouwd in 1960 tot verfwinkel, in 1977 tot dokterswoonst. Parement van gele baksteen op sokkel van arduin; verwerking van bruin geglazuurde baksteen, voor onder meer in platte lagen ter aflijning van de arduinen muurbanden. Linker- en rechter-venstertravee op de bovenverdieping opgevat als risaliet op boogfries en lisenen bekroond met dakkapellen, sinds 1977 recht afgelijnd maar voorheen opgenomen in trapgevels. Centrale travee met spaarveld op bovenverdieping en balkon boven vleugeldeur onder glas-in-loodbovenlicht; dakvenster met schoudergevel bekroond door middel van obelisk. Korfbogige muuropeningen. Hal verfraaid met marmeren lambrisering, eenvoudig stucplafond op pilasters, mozaïektegelvloer.

Bron: De Gunsch A., Metdepenninghen C. & Vanneste P. met medewerking van  Tansens A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline & Vanneste, Pol

Datum tekst: 2001

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Dam

Dam (Izegem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.