Neoclassicistisch herenhuis

Gemeente Izegem
Locatie Dam 36, Izegem (West-Vlaanderen)

• Adrescontrole Izegem (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Izegem (geografische inventarisatie: 01-01-2001 - 20-09-2001).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Nr. 36. Halfvrijstaand XIX d, neoclassicistisch herenhuis, verbouwd ca. 1925. IJzeren hek r. leidt naar beboomde tuin met oude molenwal van de vroegere Prinsessenmolen; voormalige dienstgebouwen, heden verbouwd tot binnenhuisarchitectuurbureau. Breedhuis van heden vijf i.pl.v. negen trav. + vier trav. op r.zijgevel en twee bouwl. onder pannen schilddak. Dubbelhuis op arduinen sokkel van de verhoogde begane grond. Lijstgevels voorzien van neoclassicistische bepleistering uit verbouwingsperiode in XX a, cf. festoenen. Deurtrav. gemarkeerd door bordestrap en afgeronde en geriemde deuromlijsting van arduin; vleugeldeur met art-decoglas-in-lood en driezijdige erker onder leien dakje van ca. 1925. Gevel horizontaal geritmeerd door doorgetrokken balkonplaat, lateien en waterlijst. Vensters met afgeronde bovenhoeken in geriemde omlijsting met versierde sluitsteen. In bakstenen achtergevel vensters met afgeronde bovenhoeken, deels blind, en behouden rondboogvenster met art-decoglas-in-lood van trappenhuis boven recente veranda. Interieur: hal en woonkamer met neo-Lodewijk XVI-stoffering, cf. plafonds en deuren verfraaid met o.m. muziekinstrumenten en kelk met slang, cf. dokterswoning in XX b, aangevuld met art-deco-elementen voor o.m. deurklinken, glas-in-lood, schouwmantel en granitovloer met mozaïek.

• VANDROMME A., Izegem vroeger, beeld van een stad, Izegem, 1989, p. 204.
  • Fotoarchief Ten Mandere 25/8.