Pastorie met tuin

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Pastorie naar ontwerp van P.N. Croquison van 1875, ter vervanging van meer achterin gelegen pastorie op verdwenen omwalde site. Onderkelderd dubbelhuis met regionalistische inslag; en vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen); links aanbouw van twee traveeën onder lessenaarsdak. Rode baksteenbouw op arduinen sokkel, aanbouw op gecementeerde plint. Verticale gevelritmering door Brugse travee met ingeschreven getoogde vensters. Deurrisaliet geaccentueerd door middel van arduinen bordestrap, het centrale dakvenster is inmiddels verdwenen. Behouden rolluikkasten op de achtergevel.

Neoclassicistisch interieur. Hal met wit/zwarte marmeren vloer, muren met pilasters. Houten slingertrap met rode marmeren trappaal en zwarte marmeren aanzettrede. In de ruimten op de begane grond uitgewerkte plafondrozetten en zwarte marmeren schouwmantels al dan niet verfraaid met witte marmer. Begraasde en beboomde tuin met onder meer bruine beuk.

• Archief Afdeling Monumenten en Landschappen Brussel, Plannenfonds Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, provincie West-Vlaanderen, Emelgem, Sint-Pieterskerk.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol