Villa in art-decostijl

Beschrijving

Art-decotweewoonst van 1925, zie jaartal, van de vlasrotersfamilie Vanacker; vormt uitbreiding van de heden erachter liggende woning van 1922. Omliggende, beboomde tuin.

Villa van drie bouwlagen en twee venstertraveeën op de straatgevel onder plat dak met sterk overkragende, geprofileerde kroonlijst, voorheen voorzien van een balustrade. Betonconstructie, zie vloerplaten en bedaking. Gecementeerde lijstgevel verfraaid met witgeschilderde art-decomotieven onder meer op de consoles van de tweede bouwlaag en ter hoogte van de lateien. Horizontale markering door middel van doorgetrokken lekdrempels, dito lateien en kroonlijst op consoles ter hoogte van de tweede bouwlaag. Symmetrisch, trapsgewijs verbredend grondplan; kleine portalen in de zijgevels, mozaïekvloer met respectievelijk initialen VD en DV (Vanacker-Demeulenaere en omgekeerd). Voorgevel gemarkeerd door twee driezijdige bow windows doorgetrokken over twee bouwlagen en bekroond met ijzeren balkonhekken; ertussen, nis met Heilig Hartbeeld. Rechthoekige vensters, deels met bewaard houtwerk. Deels getraliede paneeldeuren, voorzien van glas in lood ; ook glas-in-loodbovenlicht.

Interieur. Mozaïek cementtegelvloer in voorste woonkamers. In oorsprong mozaïekvloer van portiek doorlopend in traphal, bij nummer 13 heden onder vernieuwde vloer; marmeren lambrisering. Zwierige kerselaren trappaal en balustrade van steektrap, leidend naar overloop met decoratieve consoles. Op tweede bouwlaag grijze granitovloer afgeboord met mozaïekband en rode granito; decoratief uitgewerkte deuren met groen en geel glas. Vlaszolder op de derde bouwlaag, met behouden katrol op rails voor ophalen van het vlas.

Achterin gelegen bedrijfsgebouw heden omgebouwd tot garage.

• BOUCQUET W., De vlasnijverheid in onze regio, in BOUCQUET W., WERBROUCK R., Kroniek van Groot-Izegem, 1993, Izegem, p. 23.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol