Gildenhuis Werkerslust

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gildenhuis Werkerslust

Beschrijving

Art-decogetint, voormalig gildenhuis "werkerslust", zie opschrift in casementen, van het "Kristen Arbeiders Verbond", zie top, van 1933; in 1999 omgebouwd tot vier appartementen naar ontwerp van L. Dejaeghere (Izegem) in opdracht van de "Izegemse Bouwmaatschappij".

Gediversifieerd geeloranje baksteenbouw verfraaid met simili-natuursteen; hoekpand van twee bouwlagen onder afgewolfd, pannen zadeldak. Afgesnuite hoektravee geaccentueerd door middel van gebogen balkon op consoles en topgevel.

• s.n. s.d.: 75 jaar Izegemse Bouwmaatschappij, Ten Mandere XXXVIII 2.111.
  • LERMYTE J.-M. 1988: Geworteld en vertakt. De christelijke arbeidersbeweging in Izegem tot 1940, Izegem, 293.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol