erfgoedobject

Klooster van de zusters van de Heilige Vincentius à Paulo

bouwkundig element
ID: 51804   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51804

Juridische gevolgen

Beschrijving

Nr. 15. Klooster van de zusters van de H. Vincentius à Paulo en vrije kleuter- en basisschool. Vanaf 1816 "liefdadigheidszusters" werkzaam te Emelgem.

1821: katholieke jongens- en meisjeschool. 1845: bouw van de speldenwerkschool. 1851: oprichting van een aangenomen gemeenteschool voor jongens. 1852: bouw van een grotere speldenwerkschool en onderpastorij. 1856: verheffing van het woonhuis van de "liefdadigheidszusters" tot klooster van de H. Vincentius à Paulo.

1860: toevoeging van lokaal en kloosterkapel aan het klooster. Ca. 1875 bestaat het complex uit een kapel, ernaast twee klassen, en naar de kerk toe het rusthuis voor bejaarden en de kapelaanswoning, twee speelplaatsen gescheiden door een lijkenhuisje.

1880: bouw van nieuwe jongensschool naast de kapelaanswoning. 1902: bouw van congregatiezaal ten Z. van het klooster, de latere schoolgebouwen.

1910-1911: bouw van nieuwe meisjesschool, i.e. bewaar- en lagere school. 1929: afbraak van de jongensschool van één bouwl. en twee klassen en vervanging door school van twee bouwl. met vier klassen met centrale ingang.

1935: oprichting van een nieuwe vleugel voor huisvesting van de zusters. Nieuwe bakkerij en mechanische wasserij.

1937-1938 : vernieuwing van de kapel. 1938-1939: toevoeging van derde bouwl. en vernieuwen van parement aan N.-kloostervleugel.

1959: jongensschool ingenomen door het St.-Vincentiusinstituut. Bouwblok gelegen tussen de Prinsessenstraat en de Mandel. Centraal klooster, met ten O. de school en ten W. de kloostertuin.

Vermeldenswaardig is het klooster, met openbare bibliotheek St.-Lucas, in 1938-1939 aangepast n.o.v. A. Spriet (Izegem), cf. gevelsteen. Het klooster omsluit een rechth. binnentuin. N.-kloostervleugel en kapel inspringend t.o.v. de rooilijn, ommuurde voortuin. Straatvleugel van vierentwintig trav. en drie bouwl. Kloostergebouwen // straat onder platte daken, haakse volumes onder zadeldaken. Parement van rode baksteen verfraaid met arduin voor o.m. plint. Speelse gevelritmering d.m.v. spaarvelden, doorgetrokken lisenen en trapvormig uitgewerkt pseudo-fronton met in nis het H. Hartbeeld. Typerend gebruik van metselmozaïek. Rechth. muuropeningen. Z.-volume voorzien van pseudo-fronton met heiligenbeeld en doorgetrokken penanten.

Ten W. van het klooster, kapel met schip van drie trav. en lagere, rechth. koorafsluiting van één trav. Rode baksteenbouw verfraaid met arduin, zadeldaken (Vlaamse pannen, n // straat). Op de nok, ter hoogte van ingangstrav., overhoekse dakruiter bekleed met pannen en leien. Rechth. vensters met glas-in-lood. Interieur, vlg. foto, voorzien van lambrisering bekleed met tegels. Gebroken tongewelf.

Het klooster en de kapel konden niet bezocht worden.

  • BOUCQUET W., Het klooster en het onderwijs in Emelgem, in Kroniek van Groot-Izegem, 1992, Izegem, p. 5-64.
  • VANDROMME A., Izegem vroeger, beeld van een stad, Izegem, 1989, p. 127, 167.

Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C. & Vanneste P. met medewerking van  Tansens A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Vanneste, Pol


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Klooster van de zusters van de Heilige Vincentius à Paulo [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51804 (Geraadpleegd op 17-10-2019)