Woonhuis en schoenfabriek Chaussures de luxe - Cyr. Naessens-Sabbe

Beschrijving

Nr. 162. Woonhuis en voormalige schoenfabriek, "Chaussures de luxe - Cyr. Naessens-Sabbe", cf. opschrift poorttrav., met merknaam "Le Flambo", van 1920, opgevolgd door schoenen "Mistiaen" (1955-1962), en de uit Izegem afkomstige drukkerij "Vandoorne-Denys" (1963-199?). Onderkelderd woonhuis van drie/twee trav. en twee bouwl. onder pannen zadeldak (n // straat), poorttrav. van één bouwl. onder pannen zadeldak (n straat) en schilddak. Geel geglazuurde baksteen, gesigneerd G. De Caigny (Emelgem); arduinen sokkel en witgeschilderde natuursteen voor o.m. hoekketting en waterlijsten. Vensterrisaliet opgevat als een halsgevel op voluten; centrale driezijdige erker bekroond met Frans balkon. Brede deurtrav. met vleugeldeur, bovenlicht met figuratief glas-in-lood. Poorttrav. opgenomen in gelijkaardige topgevel. Achtergevel van woonhuis voorzien van vensters met rolluikkast; afgeronde N.O.-hoek.

Binnenhuis met typerende enkelhuisplattegrond. Traphal met cementtegelvloer, gestucte lambrisering en marmerschildering, gecanneleerde Corinthische pilasters leiden naar steektrap // r. zijmuur. Enfilade van zitplaats en eetplaats verbonden door korfboog, uitgewerkt parket, neoclassicistische plafondrozetten, en marmeren art-decoschouwmantel; beglaasde vleugeldeur (in oorsprong met glas-in-lood) naar living met zenitale verlichting en aan koerzijde breed, overluifeld venster met rolluikkast.

Achterliggende fabriek met onderkelderd bureelgebouw onder zadeldak (n // straat) waarachter zes // sheddaken op ijzeren I-balken en kolommen.

Auteurs : De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Vanneste, Pol