Schoenenfabriek La main d'art d'Iseghem

Gemeente Izegem
Locatie Prinsessestraat 192-196, Izegem (West-Vlaanderen)

• Adrescontrole Izegem (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Izegem (geografische inventarisatie: 01-01-2001 - 20-09-2001).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Schoenenfabriek La main d'art d'Iseghem

Beschrijving

Nr. 192-194, 196. Eclectisch gebouwencomplex van de voormalige schoenenfabriek "La main d'art d'Iseghem" van G. Bourgeois-Wyckhuyse alvast opklimmend tot 1932 en in werking tot 1953. Gevel woonhuis nr. 194 en magazijn gerenoveerd in 1999. Gele baksteenbouw verfraaid met arduin voor o.m. sokkel, lekdrempels en muurbanden.

Nr. 192, onderkelderd enkelhuis van twee trav. en twee bouwl. onder pannen zadeldak; horizontaal afgelijnd d.m.v. vernieuwde gootlijst op consoles.

Nr. 194, onderkelderd herenhuis van drie trav. en twee bouwl. onder leien/pannen mansardedak. Vensterrisaliet benadrukt d.m.v. vernieuwde driezijdige erker en topgevel met vernieuwd parement waarbij het oorspronkelijke deurvenster met balkon verdwenen is (1999), deurtrav. verfraaid d.m.v. arduinen balkon met smeedijzeren hek.

Interieur vlg. enkelhuisplattegrond. Voorhal en traphal in neorococostijl verbonden door vleugeldeur met gezandstraald glas met schelpmotief; rondbogige spiegels; consoletafel van groene marmer op smeedijzeren sokkel, vloer van groene en witte marmer in dambordpatroon; eiken bordestrap met uitgewerkte trappaal en balustrade, houten lambrisering. Ter hoogte van het bordes, glas-in-loodvenster. R. enfilade van salon met gecanneleerde pilasters onder Ionische kapitelen, neo-Vlaamse-renaissance eetkamer met marmeren schouwmantel en uitgewerkte lambrisering, veranda met zenitale verlichting.

Poortgebouw, in de jaren 1940 verhoogd met tweede bouwl. op bovenverd. voorzien van drielicht en trapgevel; initialen "B" en "W". Boogveld oorspronkelijk voorzien van opschrift.

Nr. 196, bureelgebouw van twee en een halve bouwl., en drie trav. onder geknikt, pannen schilddak, oorspronkelijk twee dakkapellen. Geel geschilderde cementering met imitatie baksteen, verfraaid met simili-natuursteen voor o.m. plint en muurbanden. Twee r.trav. oorspronkelijk voorzien van vensters, nu ingewerkte poort. Steekbogige muuropeningen met diefijzers, bovenverd. blind. Achterliggende werkplaatsen onder sheddaken, op ijzeren steunen, o.m. één zuil, en lisenen; heden petanque-terrein en ingevoegde zolderingen.

• VANDROMME A., Izegem vroeger, beeld van een stad, Izegem, 1989, p. 254.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline & Vanneste, Pol