Gekoppelde burgerhuizen in Louis-Philippestijl

Beschrijving

Geheel van twee volgens spiegelbeeldschema gekoppelde burgerhuizen in Louis-Philippestijl, gebouwd in opdracht van de arts François Aimé Rul-Ogez (Antwerpen, 1811-Antwerpen, 1862), naar een ontwerp door de architect Adolphe Fumière uit 1859. Het vastgoedproject omvatte nog een derde individueel burgerhuis op nummer 42 dat in 1964 werd gesloopt voor een nieuwbouwflat. Rul-Ogez was wetsdokter en als arts verbonden aan het Bureel van Weldadigheid en de douane.

Over het oeuvre van Adolphe Fumière, die in 1866 een eigen woning bouwde in de Ommeganckstraat 57, is weinig bekend. Dat jaar werd hij partner in de handel in Noords timmerhout van François Van Gastel, gevestigd op hetzelfde adres.

Met een gevelbreedte van elk drie traveeën, omvatten de rijwoningen drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst en kordonvormende lekdrempels, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema. Oorspronkelijk rechthoekige muuropeningen op de begane grond, de deuren in de uiterste traveeën, de vensters verbouwd tot winkelpuien. Registers van spiegelboogvensters in geprofileerde omlijsting op de bovenverdiepingen, de bel-etage geaccentueerd door rankwerksleutels; individuele lekdrempels op de tweede verdieping. Een klassiek hoofdgestel met architraaf en houten kroonlijst vormt de gevelbeëindiging.

• DEFFERNEZ E. 1910: Rul-Ogez (François Aimé), in Biographie Nationale Volume 20, Brussel, 424-426.