Teksten van Gekoppelde burgerhuizen in Louis-Philippestijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5182

Gekoppelde burgerhuizen in Louis-Philippestijl ()

Geheel van twee volgens spiegelbeeldschema gekoppelde burgerhuizen in Louis-Philippestijl, gebouwd in opdracht van de arts François Aimé Rul-Ogez (Antwerpen, 1811-Antwerpen, 1862), naar een ontwerp door de architect Adolphe Fumière uit 1859. Het vastgoedproject omvatte nog een derde individueel burgerhuis op nummer 42 dat in 1964 werd gesloopt voor een nieuwbouwflat. Rul-Ogez was wetsdokter en als arts verbonden aan het Bureel van Weldadigheid en de douane.

Over het oeuvre van Adolphe Fumière, die in 1866 een eigen woning bouwde in de Ommeganckstraat 57, is weinig bekend. Dat jaar werd hij partner in de handel in Noords timmerhout van François Van Gastel, gevestigd op hetzelfde adres.

Met een gevelbreedte van elk drie traveeën, omvatten de rijwoningen drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst en kordonvormende lekdrempels, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema. Oorspronkelijk rechthoekige muuropeningen op de begane grond, de deuren in de uiterste traveeën, de vensters verbouwd tot winkelpuien. Registers van spiegelboogvensters in geprofileerde omlijsting op de bovenverdiepingen, de bel-etage geaccentueerd door rankwerksleutels; individuele lekdrempels op de tweede verdieping. Een klassiek hoofdgestel met architraaf en houten kroonlijst vormt de gevelbeëindiging.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1859#57.
  • DEFFERNEZ E. 1910: Rul-Ogez (François Aimé), in Biographie Nationale Volume 20, Brussel, 424-426.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gekoppelde burgerhuizen in Louis-Philippestijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/203335 (geraadpleegd op ).


Rijhuizen ()

Twee gelijke rijhuizen van elk drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met bepleisterde en beschilderde lijstgevels in second empirestijl uit het derde kwart van de 19de eeuw, met tot winkelpuien verbouwde benedenverdieping. Sobere ordonnantie met spiegelboogramen op uitstekende dorpels, op de tweede bouwlaag in kleine riemlijstjes met plastisch bewerkte sleutels. Eenvoudige houten kroonlijst.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gekoppelde burgerhuizen in Louis-Philippestijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5182 (geraadpleegd op ).