Klooster, school en kapel

Gemeente Izegem
Locatie Tinnenpotstraat 43, Izegem (West-Vlaanderen)

• Adrescontrole Izegem (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Izegem (geografische inventarisatie: 01-01-2001 - 20-09-2001).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Klooster, school en kapel

Beschrijving

Nr. 43. Klooster, school en kapel gewijd aan St.-Antonius-Abt. Speldenwerkschool en kapel in 1869 gebouwd, ingewijd in 1870, kapel gedateerd 1870. Hulpkerk met campanile ingewijd in 1960.

Kapel, oorspronkelijk één trav. met puntgevel, op elkaar gestelde steunberen op de hoeken en spitsboogdeur bekroond door oculus. Driezijdige sluiting. Wit beschilderd en bepleisterd interieur, grijze plint. Spitstongewelf met gemarkeerde kruisrib; straalribgewelf voor de apsis. Beelden van St.-Antonius van Padua, St.-Antonius-Abt en H. Jacobus. Later is de kapel uitgebouwd tot klooster met ontdubbeling van de kapelgevel tot quasi symmetrische gevel van twee trav., cf. bouwnaad; vier trav. op de r.zijgevel voorzien van rechth. vensters met rolluikkasten.

Ten W., de hulpkerk met betonnen campanile. Ten Z. lagere school, met recente cementering en aangepaste muuropeningen.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline & Vanneste, Pol