Dorpswoning, vlasfabriek en wasserij

Gemeente Izegem
Locatie Wezestraat 72, Izegem (West-Vlaanderen)

• Adrescontrole Izegem (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Izegem (geografische inventarisatie: 01-01-2001 - 20-09-2001).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Dorpswoning, vlasfabriek en wasserij

Beschrijving

Samenstel van enkelhuis met interbellumparement, vlasfabriek Stragier van 1929 en wasserij "De Zonne" van 1948.

De nog in werking zijnde vlasfabriek omvat een vlasschuur, betonnen vlasroterijen, en zwingelarij. Gekasseid erf. Twee betonnen roterijen, rechts ijzeren deuren van Vuylsteke Gebroeders Mecaniciens-Ijzergieters Iseghem & Rousselaert"; recente metalen schoorsteen. Vlasfabriek aangebouwd tegen de rechtse roterij. Rode baksteenbouw onder golfplaten zadeldak, links en en rechts travee onder lessenaarsdak. Op de tweede bouwlaag vlaszwingelmachines, onder meer met opschrift "Constructiewerkhuizen N.V. Depoortere Gebroeders Beveren Leie"; rechter travee opengewerkt als wagenhuis. Gekasseid erf.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline & Vanneste, Pol