Eenheidsbebouwing

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eenheidsbebouwing

Beschrijving

Nr. 7-19. Voormalige rijkswachtkazerne die een bureel en acht woningen omvat. Deed tot 1976 dienst als rijkswachtkazerne. Gebouwen opgetrokken in 1939, n.o.v. L. Verstraete (Izegem), i.o.v. J. Verstraete, die ze verhuurde aan het Ministerie van Openbare Werken en van Wederopbouw.

Eenheidsbebouwing van acht enkelhuizen vlg. spiegelbeeldschema; twee trav. en twee bouwl. onder zadeldak (n // straat, mechanische pannen); vernieuwde kroonlijst. Strakke bakstenen lijstgevels, horizontaal geaccentueerd door betonnen lateien en voegwerk. Rechth. vensters; deels bewaard schrijnwerk. Inspringend portaal met o.m. één afgeronde hoek en zijlicht.

Referentie(s)

SAI Bouwv. 69/ 1939. Declercq E., Honderd jaar Rijkswachtbrigade, Izegem (Ten Mandere, nr. 77, 1987, p. 5-76).

Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Vanneste, Pol