erfgoedobject

Eenheidsbebouwing van arbeiderswoningen

bouwkundig element
ID
51839
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51839

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eenheidsbebouwing van 1926 in opdracht van "Samenwerkende Bouwmaatschappij voor goedkope woningen", naar ontwerp van Louis Verstraete (Izegem). Zeventien "werkmanswoningen", waaronder één woonwinkelhuis, volgens bouwplan. Enkelhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak in spiegelbeeldschema. Enige variatie door de aanleg: middelste zes huizen inspringend tegenover rooilijn, blijkbaar als vereenvoudiging van een nog meer getrapte inplanting waarbij alleen de hoekpanden de rooilijn volgden. Rode bakstenen lijstgevels verlevendigd door de witgeschilderde lateien en op de bovenverdieping veelal geritmeerd lisenen op getrapte consoles. Afwisseling door de geknikte puntgevels met siermetselwerk in de top voorzien voor het uiterst links gelegen huis (nummer 15), voor de twee middelste van de inspringende rij en voor de laatste gekoppelde rechts gelegen huizen (nummer 45-47), als enigen met rondboogdeur. Sporadisch behouden houtwerk: bovenlichten en bovenvensters met kleine roedeverdeling, zie bijvoorbeeld nummer 45. Eenvormig enkelhuispatroon met gang, trap met kwart, "voorplaats" en gevelbrede "woonkamer" aan de achterzijde; laag "waschhuis", "kot" en W.C. In de voorziene, iets bredere winkel wordt de voorplaats vervangen door de handelsruimte en de trap verlegd naar de woonkamer.

  • Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 19/ 1926.

Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C. & Vanneste P. met medewerking van  Tansens A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Vanneste, Pol
Datum  : 2001


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Eenheidsbebouwing van arbeiderswoningen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51839 (Geraadpleegd op 20-06-2021)