Kantoorgebouw in eclectische stijl

Beschrijving

Kantoorgebouw in eclectische stijl naar een ontwerp door de architect Adrien Keelhoff uit 1890. Opdrachtgever was de advocaat Charles Bauss (Brussel, 1856-Antwerpen, 1934), Duitser van origine, wiens ouders Karl Bauss (°Altleiningen, 1815) en Christine Trimborn (°Bergheim, 1821) zich in 1866 vanuit Brussel te Antwerpen gevestigd hadden. Van de in Neerpelt gevestigde Keelhoff, zijn in Antwerpen slecht een beperkt aantal bescheiden bouwprojecten teruggevonden uit de jaren 1885-1890. Gesloopt voor een nieuwbouwflat in 1994.

Gebouw van de drie traveeën en twee bouwlagen onder een pseudo-mansarde, oorspronkelijk met centrale dakkapel geïntegreerd in de attiek. De lijstgevel is grotendeels opgetrokken uit witte natuursteen, met gebruik van baksteenmetselwerk in de bovenbouw en blauwe hardsteen voor de plint. Sokkel vormende, geblokte begane grond afgewerkt door de gekorniste puilijst, met rondboogdeur in extra geblokte omlijsting geflankeerd door aangepaste rondboogvensters. Op de bovenverdieping register van rechthoekige vensters in geprofileerde omlijsting met driehoekig fronton op consoles en doorgetrokken balustrade. Een klassiek hoofdgestel met metopen-trigliefenfries en houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging.

Volgens de bouwplannen was de plattegrond georganiseerd rond de vestibule die doorliep over de volledige bouwdiepte, en de centraal ingeplante traphal haaks daarop. Begane grond en bovenverdiepingen bestonden telkens uit een voor- en achterplaats.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1890#894; vreemdelingendossier 481#22223.