erfgoedobject

Villa

bouwkundig element
ID
51841
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51841

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Meiboomstraat. Villa van 1934, naar ontwerp van Jules Lippens (Gent); aan de straat afgezet door recent laag bakstenen muurtje; later toegevoegde of verruimde garage van donkere baksteen, het bouwplan voorzag een garage in de rechter travee van het souterrain. Vrij gesloten baksteenbouw met strakke belijning door de diepliggende horizontale voegen, rechthoekige vensters en de smalle lateien. Asymmetrische gevelopbouw door de ongelijke puntgevels onder zadeldaken (mechanische pannen); twee bouwlagen op souterrain. Bordestrap en markante, verdiepte inkompartij opgevat als "buitenzitje"; opvangende pijlers onder meer met typisch bolornament; rondboogdeur. Loggia in de hoektravee als tegenhanger van een gelijkaardige in de meer symmetrische gevel aan Meiboomstraatzijde, laatst genoemde gemarkeerd door een centrale puntgevel en door de halfronde bow window van de "leefkamer"; omlopend vensterregister. Rondboogdeur met behouden hout- en ijzerwerk.

"Klassieke" dubbelhuisplattegrond, op de in-en uitspringende partijen na: gang en links "studio" en rechts "pronkkamer" uitkomend in een ruim opgevatte hal met "vestiaire" en bordestrap; keuken en leefkamer aan de tuinzijde, gescheiden door het sas van de "service uitgang".

  • Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 54/ 1934.
  • VERBEKE P., Architectuur in Izegem tijdens het interbellum, een overzicht van de belangrijkste stijlstromingen en de realisaties van de voornaamste architecten, 3 dln., onuitgegeven licentiaatsverhandeling, RUG, 1997-1998, p. 90-91.

Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C. & Vanneste P. met medewerking van  Tansens A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Villa [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51841 (Geraadpleegd op )