erfgoedobject

Garage in art-decostijl

bouwkundig element
ID
51845
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51845

Juridische gevolgen

Beschrijving

Garage gebouwd in 1924, naar ontwerp van Walter Vercoutere (Izegem). Gebouw in art-decostijl van drie brede venstertraveeën met een smalle deurtravee aan weerszij; twee bouwlagen onder plat dak. Baksteenbouw met contrasterend parement van witte sierbaksteen en cementbepleistering. Vorm van brede pilastergevel met boven de kroonlijst doorgetrokken uiteinden; hoger opgetrokken middentravee met driezijdige erker en gestrekte aflijning: het bouwplan voorzag een gebogen kroonlijst en uitgelengde vleugelstukken die nu zijn afgeschuind. Horizontaliserende schijnvoegen en casementen; adverterende opschriften als Auto/Garage, Ford-Citroën en Gillet- en Vuylsteke Fr. verwerkt in het bouwplan. De centrale doorgang leidt naar de garage; flankerende brede vensters voor magazijn en expositieruimte; rechts met behouden roedeverdeling; links, verlengd. Gekoppelde bovenvensters met behouden houtwerk. Huisdeur in de rechter travee, gang en bordestrap naar de bovenverdieping met woonvertrekken bereikbaar via een gang tegen de achtergevel. Bewaarde polonceauspanten in de aansluitende, gevelbrede garageruimte.

  • Stedelijk Archief Izegem, Bouwvergunningen 16/ 1924.
  • Stedelijk Archief Izegem, Hinderlijke inrichtingen, Dossiersnrs. 358-406, nr. 374 (1934).

Bron     : De Gunsch A., Metdepenninghen C. & Vanneste P. met medewerking van  Tansens A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Gunsch, Ann, Metdepenninghen, Catheline, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Garage in art-decostijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/51845 (Geraadpleegd op )